Umre Turlarında 20.yıl

Umre

Umre

Umre

 

Yaşadığımız toplumda insanların kendilerine ait dini inançları olmaktadır. Dünyamızda yer alan çeşitli semavi dinleri vardır. Bunlardan biriside İslam'dır. Dünyada sayısı gün geçtikçe artan ve inanan sayısı milyarlara ulaşan İslam dini inananlara çeşitli görevler vermektedir. İslam inancında namaz kılmak, oruç tutmak, zekât vermek, kelime-i şahadet getirmek ve hacca gitmek farzdır. Bunlardan hac vazifesi kişilerin maddi imkânlarına bağlanmıştır.

 

Müslümanların hac vazifelerini yerine getirmeleri için şartlar mevcuttur. Bu şartları yerine getirmeden hacca gidilmez. Hac vazifesinin yanında Müslümanlar Umre ziyaretinde de bulunabilir. Müslümanlar şayet Umre programına dahil olup Mekke'ye gidip Umre yaparsa bu kişiye maddi imkanlara bakılmaksızın hac farz olmaktadır. Bunun yanında Müslümanlar hac dönemi dışında Mekke'yi ziyaret etmelerine de umre denilmektedir. Kelime anlamı olarak Umre kutsal toprakları ziyaret etme anlamını taşımaktadır. Umre hac gibi zamana bağlı olmadığı bilinmelidir.

 

Umre yaparken ihrama girmek, say yapmak ve traş olmak şarttır. İslam inancına göre umreyi hac vazifesini ardı ardına yapmak tavsiye edilmektedir. İslam inancında yer alan Hanefi ve maliki mezheplerinde umre ibadeti sünnet olarak bilinmektedir. Bunun yanında Şafi ve Hanbeli mezhebine dâhil olanlar için umre yapmak farzdır. Bu ibadet ömür hayatının herhangi bir zaman diliminde yapılabilir.

 

Umrenin Yapılışı

Müslümanlar umre'ye giderken ihrama girmek zorundadır. Bilindiği üzere ihram beyaz elbiseden oluşur ve kesinlikle dikiş yer almaz. Erkeklerde baş bölgesinin açık olması ve ayakların da tamamen çıplak olması gerekmektedir. İhramın anlamı eşitlik, kardeşlik ve ölen bir kişiye benzemektir. Umre vazifesinde ihrama girildiğinde kesinlikle küfür, kavga ve cinsel münasebet yasaktır. İbadetini yapan kişi mikat yerinden geçmeden önce tıraş olur, tırnaklarını keser, abdest almak zorundadır. Bunun yanında kemer ve çanta gibi eşyalar taşıyabilir. Ayaklar kesinlikle çıplak olmak zorundadır. Kadın cinsi ise eldiven, normal elbise, ayakkabı ve çorap giyebilir bu caizdir. Umre yapan bir kişi giydiği ihramın sünnetine binaen 2 rekât namaz kılması gerekmektedir. Kişi tekbir, tehlil ve telbiye yaparak Mekke'ye ayak basar. Telbiye Mekke'de yüksek ses ile yapılması gerekmektedir. Yapılacak tavaf sonrasında namaz kılmak vacip bir namaz olarak bilinir.

 

Diğer Başlıklar